Mangaan fosfateren
Mangaanfosfateren

Mangaanfosfateren

Toepassing op J/N Hang Trommel Afmetingen (L x B x H) in mm
Staal Ja Ja Ja 1000 x 450 x 900 mm / max 500 kg 
RVS Nee      
Koperlegeringen Nee      
Aluminium Nee      
Toepassing van mangaanfosfateren Eigenschappen van de verkregen laag
  • Alleen in een binnenklimaat toepasbaar
  • Geringe homogene laagdikte toename
  • Slag- en stootvaste bedekking
  • Zeer goede inloopeigenschappen
  • Goed vet- en olie bindend vermogen
  • Fraaie zwarte kleur

Mangaanfosfateren of manganeren wordt uitgevoerd op gietijzer en staallegeringen tot 5% legeringselementen. De bedekking, de conversielaag, wordt chemisch aangebracht. Het metaaloppervlak wordt hierbij omgezet in een zwarte robuuste laag van ijzer/mangaanfosfaat.

De laagdikte die wordt aangebracht is sterk afhankelijk van de materiaalsoort. De maattoename door het aanbrengen van de laag is ongeveer 5 µm. Maar nogmaals, dit is sterk afhankelijk van het basismateriaal. Bij werkstukken met een strakke maatvoering moeten eerst testen worden gedaan om de maattoename te bepalen.

De voorbehandeling kan mechanisch (stralen of glasparelen) of chemisch worden uitgevoerd. Het voordeel van mechanische voorbehandeling is dat er een groter oppervlak ontstaat wat resulteert in een fijner eindoppervlak.

Als nabehandeling heeft men de keus uit diverse conserveringen. Deze conserveringen worden zeer goed vastgehouden door de capillaire werking van de deklaag. Deze afscherming zorgt voor afsluiten van de buitenlucht wat de goede corrosiebescherming verklaart.

Er kan eventueel ook een specifieke glijlak worden aangebracht voor bijvoorbeeld toepassingen waarbij extreme oppervlaktedrukken voorkomen.